Zanzibar maart 2018

Zanzibar, ook wel het kruideneiland genoemd, is een tropisch paradijs van Tanzania net uit de kust in de Indische oceaan. Dit betekent azuurblauwe zee, prachtige stranden en een zeer aangename temperatuur. Ons reisgezelschap waren Raf en Tania, al vele jaren beste maatjes. Eigenlijk een reis voor een speciale verjaardag van Tania. Het eiland stond al jaren op mijn bucket list, we moesten dus niet lang nadenken om op dit aanbod in te gaan.

Ons hotel, Double Tree Resort ligt in Nungwi in het uiterste noorden van het eiland aan één van de mooiste stranden van Zanzibar. Een mooi hotel vlak aan het strand. In Nungwi zijn er hotels en resorts voor ieders beurs.
Het dorp Nungwi zelf bestaat uit zandwegen met enorme putten. Kleine eenvoudige huisjes en winkeltjes, iedereen tracht er handel te drijven.Restaurants voor toeristen zijn er niet of je moest al een ervaren avonturier zijn. Zanzibar is overwegend gematigd moslim. Maar hier merk je weinig van. De vrouwen zijn schuchter, de mannen zeer vriendelijk en behulpzaam. Geen enkel probleem gehad, de gastvrijheid is enorm.

Als je in het noorden zit moet je veel verplaatsingen maken. Ondanks alle negatieve commentaren op andere websites is het best goed rijden op het eiland. We hebben dan ook een kleine 4x4 gehuurd en dan start mijn vakantie. Het is heerlijk rondrijden op vakantie, stoppen voor koeien of geiten die op de weg lopen. Enorme putten in de baan, kiezel en stof, meer moet dat niet zijn. Buiten een agent welke geld nodig had om een thee met zijn collega's gaan te drinken, hebben we geen "negatieve ervaringen" tegen gekomen.
Stone Town is de hoofdstad, een oude stad met koloniale woningen en gezellige drukke smalle straatjes. Hier is het verkeer chaotisch maar dat is de Boomsesteenweg ook. Geen probleem dus. Kleine marktjes, souvernierswinkeltjes en veel handel onder de Afrikanen.
Tijdens onze volgende trip gingen we op zoek naar een kruidenfarm. Na een eerste teleurstelling kortbij Nungwi zijn we verder op zoek gegaan naar Tangawizi Spice farm. Gestart met een ferme tropische regenbui waar Raf heeft zitten dammen met de locals, kwestie van tijd te verdrijven. Ongelooflijk hoeveel kruiden en fruit er ginder groeit. Vele bekende geuren welke we allemaal kennen en in onze keukenkast hebben staan.Het was een leerrijke namiddag.

Na een heerlijke welverdiende rustdag in ons mooi hotel, het is tenslotte vakantie, rijden we vandaag richting oostkust. Chwaka Bay, Jozani National Park en Paje staan op het programma. Een weer prachtige uitstap. Chwaka Bay hebben we bekeken tijdens eb en vloed, een wereld van verschil. Raf heeft snoepjes uitgedeeld aan kleinsten maar Tic Tac muntjes was net niet lekker genoeg. In Jozani National Park waren de weergoden niet zo goed gezind. Met liters viel het water uit de lucht met als resultaat dat de apen zich bijna niet hebben laten zien. Maar na regen komt zonneschijn en we waren klaar voor een wandeling door de mangrove. Prachtig aangelegd met houten wandelpaden. Daarna verder naar Paje. Een prachtig strand gekend voor kitesurfing en een echt backpackers paradijs. Wij hadden er afgesproken in Jambo Beach Bungalows met de zoon van onze oude geburen. Jan en zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Jane, zij wonen halftijds op Zanzibar en halftijds in Zuid-Afrika. Wat een leven. Bijkletsen op een prachtige locatie, dit was een leuke dag.

Safari Blue, een dagje zeilen en snorkelen. Wij kozen voor een privéboot, het kost je wat centjes meer maar het was het dubbel en dik waard. Wat een mooi belevenis was dit. In de voormiddag was er wat onweer dreiging en was het water niet zo klaar maar in de namiddag, super. Filmen onderwater was niet zo simpel dan ik eerst had gedacht. Maar het zit allemaal in onze harde schijf en vergeten doen we dit nooit. Na een bezoek aan een gigantische, witte, zandbank en een snorkelsessie was het tijd om de innerlijke mens te versterken. We werden gedropt op een klein eilandje en daar stond de bbq al lekker te smeulen. Het was compleet, zonnetent, ligzetels, aperitief, kreeft, vis, dit alles samen met een goedlachse bediening. Wij zijn gelukkige mensen. Doen safariblue.net

Maar aan alle sprookjes komt een einde en dit wil ik echt niet overslaan. Het was een prachtige vakantie met dank aan Raf, Tania en mijn vrouwte Kristel. Zeer goed hotel, veel fun onderweg en mooie, lieve mensen ontmoet. Een topbestemming

Tuifly was echter een schandalige ervaring. Varkens in een vrachtwagen hebben, dankzij Gaia, meer rechten dan een passagier bij Tuifly. En hier neem ik geen enkel woord van terug. Negen uur op een vlietuig wat niet gemaakt is voor deze afstanden, schandalig. Tussenlanden om te tanken en dan nog eens anderhalf uur wachten in het vliegtuig omdat men niet mag landen in Amsterdam voor zeven uur. Mensen werden agressief omdat men niet kon bewegen. Wat een afsluiter, wat een afknapper op zo'n mooie vakantie. Tuifly ik hou het bij jullie voor bekeken.