Bali juni 2016

In oktober 1995 was het mijn eerste bezoek aan Bali, ondertussen hebben we Bali en andere omliggende eilanden al meerdere malen bezocht. Tatsjana is mee geweest in 2010 nu is het de beurt aan Shauni en Gembi.
Er is veel veranderd in 21 jaar tijd, alle verplaatsingen gaan veel sneller. De slow ferry heeft plaats gemaakt voor de fast boat met maar liefst zes buitenboord motoren. Je kan op een korte tijd veel meer bekijken. Al is dat niet onze manier van reizen. Vakantie is en blijft rust en genieten.

Onze startplaats nog is steeds Ubud, centraal gelegen op het eiland. Een prachtige groene regio met rijstvelden zover je kan kijken, dorpjes vol met kunstenaars en een overheerlijke keuken. Al geld dit laatste wel voor heel Indonesië.
selfieNa enkele dagen uitrusten in Ubud en bezoeken aan de Tegenungan waterval, de vulkaan Batur en de warmwaterbronnen zijn we helemaal zen en kunnen we onze reis starten. Deze maal hebben we gekozen om enkele dagen door te brengen aan de stranden van Sanur. Met uitstapjes naar het overvolle en gekke Kuta. Met de fast boat overzetten naar Lembongan was een speciale ervaring. 21 jaar geleden was er één plaats om te overnachten, nu staat het goed vol. Je kan nu wel mooi het eiland rond met mangroven en surf spots. De scooter is het beste vervoermiddel.
Onze volgende trip was naar Permuteran. Met de auto dwars door het eiland over de vulkaan Bratan en de Caldera meren. Links rijden in een land waar er geen verkeersregels zijn is even aanpassen maar na enkele uren ben ik weer helemaal aangepast.
In Permuteran maken we ons helemaal op om te gaan snorkelen naar Menjangan, het beste snorkelparadijs op Bali. Diezelfde avond hebben we onze rode duivels nog zien winnen van Ierland samen met enkele Brusselse Belgen.
De volgende dagen gaan via Lovina en de Gitgit waterval om zo opnieuw in Ubud te eindigen.
Enkele dagen later neemt mijn gezelschap opnieuw het vliegtuig richting Brussel. Ik blijf nog even en bezoek Taman Nusa, een overzicht van alle Indonesische culturen voorgesteld in een prachtig themapark. Borobudur in het klein, het is een prachtig exemplaar. De weergoden zijn mij niet meer goed gezind. Ook de seizoenen staan op zijn kop aan de andere kant van de wereld.fastboat Lembongan
Regen dagen aan één stuk. Zo geraak ik opnieuw gewend aan het weer hier in België.

Hotels:

Ubud: Ubud Inn, al jaren onze vaste stek. Het is altijd thuiskomen en met de nieuwe kok in de keuken is het een echte aanrader.
Sanur: Nesa Sanur hotel
Lembongan: D’ Camel hotel
Permuteran: Dimpil Homestay
Lovina: Odika Lovina House and Villa

Stuk voor stuk mooie en gezellige hotelletjes aan soms belachelijk lage prijzen. Met uitzondering van Ubud Inn hebben we alle overnachtingen zonder problemen geboekt via Booking.com

Odika Lovina House and Villa