hoofd home

Welkom bij Terricola

Welkom op de website van Terricola. Op deze website kan je kennismaken met onze familie. Waarmee vullen wij onze dagen, wat zijn onze interesses? Foto's van onze vakanties en ook vooral onze liefde voor de hockeysport. Bekijk ook eens onze goede doelen, Plan International en het Kinderkankerfonds. Onderaan de pagina vind je nog enkele bevriende websites eveneens van de hand van Terricola, breng ze eens een bezoekje. Verder wens ik jullie enkel nog alleen veel kijkplezier.

Oesterdag

Een dagje uit met Raf en Thomas

Oesters rapen stond op mijn bucket list (veeleisend ben ik niet) en Thomas, mijn bijna schoonzoon, woont in Zeeland en zo had ik de perfect match.
We gingen op een dinsdag, sluitingsdag van Restaurant Hemelrijk en Taverne De Klamp. Oh ja, Raf gaat mee en samen hebben we er een prachtige dag van gemaakt.
Onze start was Yerseke aan de Oosterschelde.

Oesters rapen

Met botten en emmertjes gingen we op zoek naar losgeslagen oesters in de Oosterschelde (de plaats verklappen we niet). Bij aanvang was het wat teleurstellend maar Thomas kon het een beetje sussen met zijn kennis over zeesla en nog van alle eetbare planten uit de zee.
Het was eb en het water ging al snel naar zijn laagste pijl. Het was prachtig, de oesters kwamen zomaar tevoorschijn en ons emmertje was zeer snel gevuld.

Oesterij

Nadat ons emmertje gevuld was met oesters, kreukels, zeesla en andere soorten zeewier trokken we verder naar onze volgende bestemming.
De Oesterij.
Thomas had een afspraak gemaakt met Jean, de zaakvoerder, en het ontvangst was hartelijk.
Op de Oesterij kan je alles te weet komen over de oester. Achteraan tegen de Oosterschelde staan er mooie sites waar alles via video en audio netjes wordt voorgesteld.
Voor ons was het heel simpel want Jean heeft ons netjes verteld hoe alles in mekaar zit. En aan degustaties geen gebrek.
Een platte Zeeuwse oester, plaats ze maar aan de top. Vast van vlees en lekker zilt. Voor mij heeft Frankrijk afgedaan.

Lunch

Oesterij, the place to be. Tijdens onze lunch werden we echt in de watten gelegd. 
Lekker, lekker. Ga hier zeker eens langs.
Oesters, kreeft, mosselen, super lekker. Vriendelijke bediening. Gewoon? Neen, niet gewoon, simpelweg top.
Vanuit Aartselaar is het echt niet ver rijden.
Ga er gerust eens langs. De Oesterij in Yerseke.
  

Veiling

Na onze lunch hebben we een bezoek gebracht aan de mosselveiling en aan Prins en Dingemans.
Na dit bezoek besef je pas hoe veel werk eraan te pas komt voordat er een portie mosselen of oesters op je bord komt.
Maar alles gebeurt met passie voor het product.

Bootje varen

Alsof het nog niet genoeg was zijn we nog gaan varen op de Oosterschelde. Niet zomaar gaan varen maar gaan oesterzaaien.
Een techniek om de oesterschelpen te verdelen over de bodem van de Oosterschelde. 

Samenvatting

Deze dag was prachtig, ondanks dat ik een oester liefhebber ben, ik had gehoopt een kenner te zijn,heb ik enorm veel bijgeleerd.
Wat mij zeer opvalt is, en dit is zowel bij Thomas, jonge chef, als bij Jean, jonge zaakvoerder, dat zij liefde hebben voor hun product. En veel meer, zij willen het product hoger op de culinaire kaart plaatsen. Gelijk hebben ze, het is meer dan lekker.